Bevallen met een doula

Wat is een doula?

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Het is een eeuwenoud gegeven dat barende vrouwen ondersteund worden door vrouwen. Sinds de jaren 80 wordt een doula steeds vaker gevraagd. Niet ter vervanging van de partner, maar juist om het team te versterken. De doula wordt ingezet bij zowel een thuisbevalling als in het ziekenhuis. De doula zorgt ervoor dat jij je kunt ontspannen en je veilig voelt.

Waarom een doula?

Je kunt overwegen een doula in te huren als je tijdens je bevalling graag continue support wilt van een vertrouwd persoon. Ook kun je een doula inschakelen als je opziet tegen de bevalling, je een negatieve eerdere bevalling hebt meegemaakt,  als je geen partner hebt of als hij/zij er niet bij kan zijn. Een doula kan je helpen om zo natuurlijk mogelijk te bevallen. Én jullie wensen rondom de bevalling ‘bewaken’. De doula werkt samen met de partner, de verloskundige en/of arts en de kraamzorg/verpleegkundige.

Maar het kan ook zijn dat je graag een doula wil omdat je hebt gehoord of gelezen over de onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen die bevallen met een doula o.a. een kortere bevallingsduur hebben, minder pijn ervaren en met meer tevredenheid terugkijken op hun bevalling.

Wie ben ik?

Mijn naam is Olga ter Hart, getrouwd met Arno en trotse moeder van Mats, Fender & Viggo. Mijn hele leven heb ik al een gezonde ‘obsessie’ voor geboortes en na een aantal zijsporen (ik werkte onder andere jarenlang als verpleegkundige op het consultatieburo) ben ik nu doula! Het werkt echt super fijn om van je passie je beroep te mogen maken.

Voor mij maakt het niet uit waar en hoe jij wilt bevallen. Wat ik wél belangrijk vind is dat jij weet welke keuzes jij hebt rondom je bevalling en dat jij achter je keuzes durft te staan. Kennis is macht en daarom vertel ik je alles wat je moet weten over de werking van je lichaam tijdens de geboorte. Zodat je weet wat je kunt én mag verwachten. Zodat je zelfvertrouwen ervaart en durft te vertrouwen op je lichaam. Zodat je je sterk voelt, ongeacht hoe je bevalling loopt. Zodat je de controle durft los te laten en de regie over je lichaam weet te behouden. Ik help jou daarbij.

Vaak hoor ik al voor de geboorte terug dat angst is omgeslagen in verlangen. Het mooiste compliment wat ik kan krijgen!

Als je mij als doula wilt

Ik start altijd met een vrijblijvende en kosteloze kennismaking. Om elkaar beter te leren zijn er daarna nog twee afspraken vóór de geboorte, bij jullie thuis. Tijdens deze afspraken bereid ik jullie voor op de aanstaande geboorte. De exacte inhoud van deze afspraken bepalen we samen. Bij de één ligt het accent meer op de inhoud (bijvoorbeeld het geboorteplan en wat mogen/kunnen we verwachten tijdens de bevalling) en bij de ander meer op ontspanning (ademhalingstechnieken en/of een ontspannende massage). Wat we in ieder geval bespreken, zijn jullie geboortewensen. Deze geboortewensen horen centraal te staan tijdens de geboorte en ik kan er samen met jullie voor zorgen dat deze zoveel als mogelijk worden nageleefd. Vanaf 38 weken zwangerschap ben ik 24/7 voor jullie beschikbaar. Tijdens de bevalling ben ik continu aanwezig (ongeacht hoe lang deze duurt) en ik vertrek pas als de rust is wedergekeerd na de bevalling. Na de bevalling kom ik nog een keer langs voor een nagesprek. Tijdens je zwangerschap en ook na de geboorte ben ik bereikbaar voor al jullie vragen.

Kosten

De kosten voor het gehele pakket bedragen € 777,- incl. BTW. Dit is inclusief reiskosten tot een afstand van 15 kilometer vanaf Akkrum. Daarna reken ik € 0,19 cent per kilometer. Mocht je behoefte hebben aan meer afspraken dan is dat altijd mogelijk. Soms vergoedt je zorgverzekeraar (een deel van) de kosten van een doula. Mijn werkgebied is alles tot een reisafstand van max. een uur vanaf Akkrum en omvat o.a. Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Lelystad.

Ervaringen

Anna: ‘ Ik ben alleenstaand en heb dus geen partner die bij de bevalling aanwezig kon zijn. Het voelde niet goed om mijn moeder of vriendinnen erbij te hebben. Daarom heb ik voor een doula gekozen. Ik heb twee oriënterende gesprekken gehad met twee andere doula’s. Olga was de derde doula met wie ik een oriënterend gesprek voerde en het voelde meteen goed. Olga is een nuchtere Friezin, warm en haar werk is duidelijk haar passie! De gesprekken vooraf waren fijn. Ik merkte dat er in de zorgverlening een angstcultuur heerst. Zelf zat ik in de energie van vertrouwen en dankbaarheid. Omdat alles nieuw is en “zij het wel zullen weten”, werd ik af en toe beïnvloed door die angst van anderen. Olga hielp mij  steeds weer om in mijn kracht en in het vertrouwen te komen. Ik wilde heel graag thuis bevallen en ben heel dankbaar dat het gelukt is. Ik had al drie nachten en vier dagen weeën die niet doorzetten. Deze heb ik in mijn eentje opgevangen maar ik kon wel af en toe bellen met Olga, wat heel fijn was. Toen de weeën op dag 4 dan echt doorzetten, is Olga gekomen. We hebben het de eerste uren met z’n tweetjes gedaan. Bij 10 centimeter ontsluiting kwamen de verloskundige en  kraamverzorgende. Na de bevalling is Olga nog een keer langs geweest om na te praten. Toen overhandigde zij mij een prachtig geboorteverslag met foto’s van het eerste uur. Een heel mooi aandenken! Ik kijk terug op een fijne samenwerking en kan Olga van harte aanbevelen.’

Rick & Kristie: ‘We hebben Olga als zeer prettig ervaren tijdens mijn zwangerschap en de bevalling. Het zou in eerste instantie een thuisbevalling worden, maar we moesten naar het ziekenhuis. Door haar begeleiding en aanwezigheid kijk ik positief terug op mijn bevalling. Olga is een nuchtere en lieve zorgzame vrouw. En zeker aan te bevelen voor tijdens je zwangerschap en bevalling!’

Frans & Hinke: ‘We hebben tijdens de tweede zwangerschap besloten een doula te benaderen. Tijdens de eerste bevalling merkte ik namelijk dat ik me veel beter kon ontspannen op het moment dat de verloskundige erbij was, dan wanneer zij weg was. Door het (Friese) nuchtere en warme karakter van Olga hadden we direct een klik en voelden wij het vertrouwen om deze bevalling met hulp van Olga te doen. Door Olga haar aanwezigheid tijdens de bevalling hoefde ik nergens aan te denken en kon ik mij goed ontspannen. Toen de weeën zwaarder werden hielp Olga mij hier doorheen. Het gaf mij op voorhand als zoveel rust en vertrouwen dat zij er voor ons zou zijn en ook zou blijven. Olga is rustig, heeft een warme persoonlijkheid en is betrokken. Ze weet je wensen te vertalen naar de juiste begeleiding in de praktijk. Ze neemt initiatief, maar doet ook een stapje terug waar dat mogelijk en wenselijk is. Wij kunnen Olga dan ook van harte aanbevelen!’

Wil je meer weten of wil je graag een vrijblijvende kennismaking? Neem dan contact op via de button boven of mail naar olga@babyenco.nl!

 

Ik gun jullie een positieve geboorte ervaring!

Olga ter Hart, Doula