Voorstelblog

‘Iets met baby’s!’ Dat was steevast mijn antwoord als iemand mij vroeg wat ik later wilde worden. Aan beide kanten van de familie ben ik de oudste en wat was het altijd een feest als er weer een neefje of nichtje werd geboren.

Uiteindelijk heb ik heel wat jaren als verpleegkundige op het consultatiebureau gewerkt. En hier trok ik ook graag de projecten rondom zwangerschap naar me toe. Toen het bij ons thuis wat rustiger werd met de kids (ik heb 3 energieke jongens van inmiddels 13, 11 en 8 jaar oud) begon het enorm te kriebelen om hier meer mee te gaan doen. Ik heb zelfs nog overwogen om de opleiding verloskunde te gaan volgen, maar een voltijd studie van 4 jaar in combi met een man die ondernemer is én een druk gezin zag ik toch niet helemaal zitten. Toen las ik een artikel over een doula en wist ik; ‘dit is het!’.

Inmiddels is dat alweer vier jaar geleden en het is de beste keus ooit geweest. Eindelijk durfde ik precies dát te gaan doen waar mijn hart lag; zwangere vrouwen (en hun partner) begeleiden op weg naar één van de meest bijzondere gebeurtenissen in hun leven. Na een opleiding van een jaar was ik officieel doula, ook wel geboortecoach. Ook ben ik toen zwangerschapscursussen gaan geven voor Baby & Co. En twee jaar geleden kreeg ik nog zo’n mooie kans; ik kon Baby & Co overnemen!

Het geeft zo enorm veel voldoening als vrouwen met een positief gevoel terug kunnen kijken op hun bevalling en dat is precies waar ik het voor doe. Vaak wordt gezegd; ‘dat is toch helemaal nergens voor nodig, zo’n cursus?’. Maar een goede voorbereiding vergroot je kans op een positieve ervaring.

Zo vertel ik over alle opties en keuzes rondom bevallen, hoe je lichaam werkt tijdens de bevalling, hoe je door ontspanning en een juiste ademhaling de pijn beter kunt hanteren, wat je allemaal mag en kunt verwachten rondom de bevalling en alles over de eerste periode met je kindje. Zelf wist ik te weinig toen ik ging bevallen en ik weet zeker dat ik een hele andere ervaring had kunnen hebben als ik toen had geweten wat ik nu weet. In mijn volgende blogs neem ik je mee in een aantal onderwerpen rondom de bevalling.

Het allermooiste is het om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn, wat ik regelmatig doe als doula. Zo word ik bijvoorbeeld gevraagd door vrouwen die bevallen spannend vinden, die een eerdere negatieve ervaring hebben rondom bevallen, die geen partner hebben, die graag continue ondersteuning willen van een vertrouwd en bekend gezicht, die het allerbeste uit deze ervaring willen halen, etc. Niet alleen ben ik dan tijdens de bevalling aanwezig, maar juist in het voortraject bereiden we de bevalling in een aantal afspraken al helemaal voor.

Ik vind het elke keer weer een uitdaging om op zoek te gaan naar wat iemand nodig heeft om met vertrouwen te gaan bevallen. Zo is geen cursus en geen doulabegeleiding gelijk en dat maakt mijn werk (zo voelt het overigens niet) tot het allermooiste wat er is!

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw