Wat weet ik het nog goed. Die intense vermoeidheid in de eerste maanden van mijn baby. Driedubbele wallen, een slappe buik, lekkende borsten, emoties die alle kanten opschoten. Had ik nog nooit iemand eerlijk over gehoord. Wel met een grapje, maar nooit iemand die eerlijk zei dat het soms even helemaal niet zo leuk was met een baby. Woorden als ‘roze wolk’, ‘genieten’, kon ik in het begin niet zoveel mee. Wat mij betreft was het vooral overleven, wennen aan elkaar, onzeker zijn, maar gelukkig met genoeg blije en verliefde momenten!
Veertien jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Social media was er toen nauwelijks. Wat dat betreft was het toen wellicht een stukje relaxter dan nu. Want wat komen er veel perfecte plaatjes voorbij op Instagram en Facebook. Mama’s die na 2 weken weer met keurige kapsels, strakke jeans en een frisse blos op hun wangen achter de kinderwagen lopen (met daarin uiteraard een zoet slapende baby). Om mij heen hoor ik genoeg moeders die denken dat dat ‘normaal’ is. En daardoor nog onzekerder worden. Natuurlijk zijn er mama’s met mazzel, maar dit is eerder uitzondering dan de regel.
In mijn cursussen besteed ik een hele cursusbijeenkomst aan dit onderwerp. En niet voor niets. Juist door een realistisch beeld te schetsen van wat je mag en kunt verwachten van de eerste periode als mama, voel je je minder onzeker. In veel culturen is 40 dagen rust na de geboorte van je baby heel normaal. Een periode die staat voor herstel na je zwangerschap en bevalling. Echt niet gek als je ziet wat voor prestatie je zowel op fysiek als mentaal gebied hebt neergezet. Je baarmoeder is in deze periode nog aan het helen en je lichaam, je hormonen en je emoties zijn op zoek naar een nieuwe balans. Om je bekken te laten herstellen na de bevalling en alles rustig op zijn plek terug te laten komen is het ook wijs om je lijf rust te geven; geen lange wandelingen, niet te zwaar tillen, enzovoort. Zo verklein je de kans op bekken- en rugklachten op langere termijn. En uiteraard voorkom je door rust ook dat je oververmoeid raakt. Onze maatschappij is er op gericht om zo snel mogelijk weer op de been te zijn en weer aan het werk te gaan. Tien weken verlof na de geboorte van je baby is voor een groot deel van de vrouwen dan ook echt te kort.
Samen met Susanne Jongejan (draagconsulente) vertel ik tijdens deze cursusbijeenkomst ook over wat je baby van jou verwacht. Dat klinkt misschien gek, maar het kan je enorm helpen als je weet met welke behoeften jouw baby geboren wordt. Je baby wordt niet met een handleiding erbij geboren, deze zul je zelf moeten ontdekken. Wat helpt om te weten is dat veel gedrag van je baby instinctief is. En dat een baby niet voor niets huilt. Het zorgt er namelijk voor dat het zenuwstelsel rijpt en het is een manier om jou duidelijk maken dat je kindje iets van je vraagt qua voeding, warmte of bescherming. Heel vaak krijgen ouders het advies om hun baby niet te snel op te pakken als het huilt. Terwijl alles in jou schreeuwt om dat juist wel te doen. Dat is je instinct en niet voor niets. Alléén huilen zorgt voor stress bij je baby, je baby vasthouden terwijl hij of zij huilt zorgt ervoor dat het huilen flink kan afnemen. Het idee dat je een baby zou kunnen verwennen is achterhaald. Veel onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat je baby zich sneller ontwikkelt als het zich veilig en geborgen voelt. Dus luister gerust naar dat stemmetje in jou!
Enkele tips om het jezelf wat makkelijker te maken in die eerste periode met je kindje;
- Accepteer dat alles nu even om je baby draait. Voordat je baby geboren werd had je waarschijnlijk meer structuur in je leven en controle over je dagindeling. Met je baby erbij zal dat een stuk lastiger zijn.
- Zet een stap terug. Vraag niet teveel van jezelf. Het vinden van een nieuwe balans zal tijd kosten en gaat makkelijker als je de lat niet te hoog legt.
- Luister naar je moederinstinct. Klinkt heel makkelijk, maar is in het begin best lastig! Er komen zoveel mensen met goedbedoelde adviezen die elkaar soms flink tegenspreken. Uiteindelijk ligt het antwoord van veel van je vragen en onzekerheden gewoon in jou. Probeer het maar eens door naar het huilen van je baby te luisteren. Wat doet het met jou? En wat wil dit gevoel jou zeggen? Misschien wel dat je je baby fijn bij je wil dragen, of dat je je baby wilt voeden. Wees niet bang als datgene wat jou gevoel je ingeeft niet (helemaal) overeenkomt met de adviezen die je hebt gekregen. Want met liefde ‘fouten’ maken is nooit erg.
- Vraag om hulp of accepteer hulp als dit je aangeboden wordt. Je hoeft het echt niet alleen te doen en je faalt niet als het even niet lukt. Onze cultuur is een hele individualistische cultuur, maar in andere culturen is het heel gewoon dat familie en vrienden ondersteuning bieden als er een baby geboren is. Iemand die voor je kookt of even een boodschapje voor je doet kan al heel fijn zijn.
- Zorg ook goed voor jezelf. ‘Hoe dan?’, zul je je misschien afvragen. Een baby vraagt ontzettend veel van je. Een half uurtje ongestoord douchen kan al heel fijn zijn. Even in je eentje een blokje om of een powernap. Vraag iemand die na een voeding even bij de baby kan zijn zodat jij even kunt opladen. Daar word je baby ook blij van!
- Wees niet te streng voor jezelf. Jij kunt dit. Vertrouw op jezelf en geniet waar dat kan!
Boekentips? ‘Wat baby’s nodig hebben’ van Melanie Visscher is een boek waarin je alles leest over de blauwdruk van je baby en zal je helpen je baby beter te begrijpen (en staat vol met tips voor meer slaap en minder huilen). In ‘De eerste 40 dagen’ van Heng Ou vind je recepten die je herstel bevorderen en veel tips die je helpen bij de grote veranderingen in de periode na de bevalling.